ILLUSTRATION, GAME DESIGN, ALGORITHM
2021


NEW AGE CAPITALISM
Rond / keramiek / glazuur: blauw grijs, wit en zwart / acrylaat bol.

Mijn doel met dit object was mensen aan het nadenken zetten. Laten bevragen en mensen laten zien dat deze diensten die ook in de werkelijkheid verkocht worden ook zeer onbruikbaar en absurd zijn.

Het werk is afgeleid van een bestaande ouderwetse telefoon. Het doet een beetje 60’s aan. De combinatie van spaarpot, en de mogelijkheid om geld in te werpen wekt de interpretatie dat het object bedoelt is als spaarpot of als openbare telefoon om naar het universum te bellen. Het lijkt ook een object dat je als souvenir zou kunnen kopen ergens in Nevada of een andere plek waar veel UFO/New age toerisme is. Er is sprake van een metafoor in de vormgeving, een UFO waarmee je naar aliens zou kunnen bellen.

Met dit werk wil ik de diensten van een online guru verbeelden. Zij zegt dat iedereen met aliens kan communiceren nadat men bij haar een workshop doet. Met dit beeldje verbeeld ik de wisselwerking tussen spirituele communicatie in ruil voor geld. Ik druk ook de banaliteit uit, want het beeldje werkt niet echt, het is maar een afspiegeling van een idee. Net als dat de workshop met aliens communiceren ook niet werkt.

Het werk is verhalend, en niet functioneel, het is een beeldje waar je niets mee kan behalve geld inwerpen. Het werk staat in verhouding met het consumentisme en is een object dat nergens voor dient behalve voor het verzamelen van geld. Het werk staat in verhouding tot de New age commercie.


Ovaal / glas / messing / soldeer / keramiek / geschilderde illustraties / papier.

Beide illustraties in de lijstjes zijn geschilderd met sepia kleuren.

Mijn doel was om de lijstjes er zo uit te laten zien dat het lijkt op een decoratieve reli kitsch lijstje. Ik wil dat de toeschouwer van dichtbij pas de vervreemding beleeft.

De illustratie links representeert een oude schilderij die er oorspronkelijk in het lijstje zat. Ik heb het plaatje geupdate naar een luxueuzere tafereel die tegenwoordig accurater zijn als je kijkt naar religieuze leiders van bijvoorbeeld Megachurches. Op de achtergrond zie je een privéjet, op de voorgrond een engel die champagne serveert aan een man in pak. Ernaast zit Maria met Jezus.

De foto rechts: zie je een illustratie van een show van een Megachurch, het podium is vervreemdend en lijkt eerder op een muziek show. Het enige dat verwijst naar dat het iets religieus is is het kruis op het plafond. Maar als je dat niet door hebt sta je eigenlijk te kijken naar een tribune of popshow.

Het werk is beïnvloed door reli kitsch en heeft sterk die beeldentaal. Het werk staat in verhouding tot Mega Churches en de allerrijkste priesters die bijna een soort popsterren zijn geworden. Ik heb ervoor gekozen om niet letterlijk een priester uit te beelden maar eerder objecten toe te voegen aan gevonden reli kitsch om te vervreemden en het hedendaagse kapitalistische kant ervan te laten zien.


Keramiek / glazuur: paars, groen, blauw / kleed / hout / mala kralen / draad / messing

Het doel van deze keramische koe lijkt een spaarpot te zijn. Hierbij hoort een hamer te liggen, die de toeschouwer aanwakkert tot het kapotslaan van de koe om het geld te innen.

De telraam lijkt op het eerste gezicht bedoeld om het geld dat in de koe gaat te tellen. Ik wilde met de mala kralen van het telraam een connotatie naar een mala ketting die bedoeld is voor mantra’s maken. Zo wordt het tellen van geld een nieuw mantra.Het werk associeert met geld tellen en droog bijhouden van financiën.

Maar symbolisch wilde ik met de koe-spaarpot verwijzen naar de symboliek van de heilige koe in india, en verwijzen naar de economische term Cash cow van het westen. De allegorie van de koe kapot slaan om er geld uit te halen staat symbool voor het kapot maken van spiritualiteit en geloof om er geld uit te halen. Door het kapot maken van de koe maak je ook de magie of heiligdom van de koe kapot. Nu dat de spaarpot kapot is heb je je geld, maar de koe is niet meer te redden.

De objecten zijn functioneel maar ook verhalend. Met de handeling ontstaat er een nieuw verhaal. En met de symboliek het Westen en oosten ontstaat er weer een nieuwe connotatie.
Keramiek / glazuur: wit, blauw, koperachtig bruin, goudluster / messing

Het doel was reli kitsch te maken dat op het eerste gezicht lijkt op een vredesduif met een leuk nestje en ei. Ik wil dat de kijker letterlijk van perspectief verandert en van dichtbij ziet dat er iets niet helemaal klopt.

Er is sprake van een representatie van echte objecten zoals een ring. Er is sprake van symboliek, in de bijbel wordt de duif veelvuldig gebruikt als symbool voor de Heilige Geest, aanwezigheid van de geest, het staat voor vrede, liefde etc. Echter in combinatie met de rest lijkt de duif niet in een vredige situatie te zitten. Ik wilde nog mijn andere sieraden die ik heb gemaakt hierbij toevoegen zodat het meer lijkt als of er een ekster of een persoon glimmende dingen heeft verzameld en er geen plek meer voor de vredesduif is.

Het werk lijkt op reli kitsch en wekt van een afstand een onschuldig en tuttige impressie. Het werk heeft echter een verhouding tot hoe de Russisch orthodoxe kerk Poetin steunt. de verweerde gouden zegelring is een verwijzing naar Rusland en de Orthodoxe kerk. Met deze reli kitsch granaat ei wilde ik laten zien dat het steunen van- en investeren in de patriarch Kirill van Moskou dus indirect ook het steunen van de oorlog is. Met een vol nest waar geen duif meer in past wilde ik de verlegging van religie naar plaats making van consumentisme en luxe/status symbolen laten zien.
Messing / keramiek / papier / illustratie / verf / soldeer

Het doel van deze serie sieraden was de stijgende lijn als een soort nieuw statussymbool uitbeelden.
De sieraden zijn deels van broches en messing sieraden waar eerst foto’s van monniken en andere heiligen in zaten. de beeldtaal van medallions, broches en de sieraden associeert aan status of hiërarchie. Bij de sieraden met de illustraties, zie je een geruite afbeelding met altijd een rode lijn.

Bij de eerste broche zie je iemand die balanceert op de X as en stoeit met de stijgende lijn om het omhoog te houden.

De tweede is een een medaillon met twee kanten, de illustratie verwijst naar de twee kanten van de munt, waarin enerzijds de rode lijn stijgend is en aan de andere kant misleidend is en kronkelt zoals een slang.

De derde is een sieraad wat open en dicht kan en die aan de binnenkant de initialen XY bevat. aan de rechterkant zie je een ei dat gebroken is.

De vierde is een broche met een kruis, en ruitpatroon. Het was de bedoeling dat hier een rode lijn in zou zitten maar die is in de oven weggebrand. Dit ga ik met ander glazuur oplossen.

De vijfde is een sieraad wat op een vierdaagse onderscheiding medaille lijkt. Echter is er een duif die zijn vleugels lijkt te verliezen onder geplaatst. Achter de duif een lijn die nog rood geëmailleerd moet worden. De duif die onder het medaillon zijn vleugels verliest is een verwijzing naar Icarus.

Alles bij elkaar toont een beeld van de stijgende lijn als een nieuw geloof of cult. De objecten staan in verhouding tot de streefcultuur en de economische groei. Het beeld is gereduceerd tot het minimale, en staat puur voor status en streven. Streven van groei in geld, succes en status.Keramiek / metaal / messing / soldeer / glazuur koperachtig bruin

Het doel van dit object was het maken van een bruikbare wierookbrander die de crux van geloof weergeeft. Hier staat een religieus object hand in hand met oorlog.

De wierookbrander is een vacuüm bom die onder andere door de russen gebruikt wordt in Oekraïne. Het wierook zou een gebed offer moeten zijn, in het christendom zou het wierook en de gebeden naar boven moeten stijgen maar door de vacuüm bom die over de vloer zweeft krijgt het ineens een dreigende aspect.

Het object is qua vorm beïnvloed door reli kitsch en de oorlog vormgeving. Het werk staat in verhouding tot de Patriarch Kirill van Moskou, die zich uitspreekt over de oorlog in Oekraïne. Zo wordt religie ineens een politieke kwestie. Is het mogelijk om als kerk los te staan van de grootste macht hebber of is het een kwestie van doen wat je opgedragen word?

Keramiek / glazuur: groen, zwart, wit en goud luster

Het doel van deze verzameling beeldjes was de kijker bewust maken van de gecommercialiseerde boeddhisme en producten die daarbij verkocht worden. Het werk is niet functioneel, het is decoratief bedoeld en heeft een verhalende eigenschap.

Op de prijskaartjes staan geen prijzen maar quotes met bevestigende teksten zoals “There’s only one now”, “You’re part of something bigger” en “Ohmmm”. Ik wil een vervreemdende effect opwekken bij de kijker en bewust maken van de de vreemdheid van de combinatie van tegenstrijdige producten aan de ene kant boeddhabeelden en ergens in deze opstelling luxe producten zoals een Rolls Royce en gouden horloge, dat weer verwijst naar de goeroe Osho die 94 Rolls Royce’s had en een prominente horloge waarmee hij graag pronkte.

Je ziet een representatie van boeddhabeelden die iets weg hebben van bergen, een gouden horloge, en een rolls royce allemaal van keramiek.

De boeddha beelden zijn een metafoor voor het beklimmen van een spirituele reis. Op mijn expo wil ik nog miniatuur mensjes die de weg bewandelen op de boeddhabeelden bevestigen. Het horloge en de auto hebben geen beeldrijm maar verwijzen naar de context van de luxe producten die een guru in bezit had.

Deze opstelling wil ik op mijn expo als een soort landschap opstelling neerzetten. Het verhaal dat ik er mee wil uitbeelden is de berg aan spullen en de zoektocht en spirituele reis tussen de commerciële kant en de werkelijk echt spirituele kant van New age.

Het werk staat in verhouding tot de gecommercialiseerde verafgoding beeldjes die je in de action, intratuin, xenos en ga zo maar door kan vinden. Het horloge en de Rolls Royce staan weer in verhouding met Osho ook wel bekend als Bhagwan Shree Rajneesh.